fbpx

Kiel sai Zero Waste’i linnaks!

Veebruari viimastel päevadel saime rõõmusõnumi, et Kielist on saanud esimese linnana Saksamaal ametlikult Zero Waste’i linn.

Kiel alustas Zero Waste’i linnaks pürgimist 2021. aasta mais.

Enne seda aga töötati 2019.–2020. aastal Wuppertali instituudi toel ja koostöös enam kui 450 Kieli elanikuga välja 270-leheküljeline zero waste’i kontseptsioon, milles Kielis on rakendatud üle saja jäätmetekke vältimise meetme.

Need meetmed on suunatud jäätmesüsteemi ümberkujundamise valdkondadele, kodumajapidamistele, haridusasutustele, kohalikule omavalitsusele ning kaubandusele, kaubandusele ja üritustele. Sel viisil on Kieli eesmärk vähendada jäätmete koguhulka elaniku kohta aastas 2035. aastaks keskmiselt 15 protsenti ja vähendada jäätmejääke 2035. aastaks poole võrra.

Sertifitseerimiseks tuleb esitada hulk dokumente ja tõendeid, et täita hindamise kohustuslikke ja vabatahtlikke kriteeriume. Nende hulka kuuluvad jäätmevaba kontseptsioon koos kaugeleulatuvate eesmärkidega, jäätmekäitluse kontseptsioon, aga ka kodanike kaasamine. Lisaks anti aru ka paljudest erinevatest projektidest ja meetmetest, mis on ellu viidud ja rakendatud.

Äsja omandatud tiitel annab jõudu tegutseda ning tugevdada ringmajandust omavalitsuse tasandil ja rakendada jäätmevaba kontseptsiooni enam kui sadat meedet.

Zero Waste Europe’i võrgustiku Mission Zero Academy andis Kielile esimese linnana Saksamaal tiitli Zero Waste Certified City. Kiel on Zero Waste Europe’is Teeme Ära Sihtasutuse sõsarorganisatsioon, kellega teeme lähemat koostööd.

 

Liitu uudiskirjaga

Liitu meie kord kvartalis ilmuva ingliskeelse uudiskirjaga.